zondag 16 maart 2014

Het Wad op

Start nieuw seizoen van bijzondere samenwerking in het Waddengebied
13 maart 2014

Vandaag werd op Texel het startschot gegeven voor het nieuwe seizoen van de bijzondere samenwerking tussen Natuurmonumenten en de TX20-Orion. Een samenwerking die vorig jaar begon met het organiseren van wadvogeltochten. De partners breiden het aanbod uit met het organiseren van 200 droogvaltochten. Op 13 maart stapten een groep eilanders en relaties aan boord om een eerste, zonnige droogvaltocht van het seizoen mee te maken!
 




Het Wad op
Eric Menkveld (Natuurmonumenten) en Frido Boom (TX20-Orion) verwelkomden gisteren in het Havenhotel Texel een zaal vol ondernemers, vissers en natuurbeschermers. Rond 12 uur gingen men het Wad op voor een droogvaltocht. Het weer was ons goed gezind.


Onderweg werd het verhaal gedaan over de Waddenzee, de dynamiek, het rijke leven en het belang van het gebied voor mens en dier. Vanaf het dek werden zeehonden gezien en midden op de Waddenzee ging de groep van boord een zandplaat op. De gids vertelde daar over het rijke bodemleven die van groot belang is voor de miljoenen trekvogels die het Wad jaarlijks aandoen. Met groot enthousiasme gingen de genodigden van boord en ook via social media bleek de tocht een waar succes. Een mooie start van het seizoen.

Unesco Werelderfgoed
“Beleef ons Werelderfgoed, de Waddenzee” staat op de uitnodiging. In 2009 kreeg de Waddenzee de status van Unesco Werelderfgoed vanwege haar unieke waarden. Ons Waddengebied is het grootste ononderbroken systeem van zand- en slikplaten ter wereld. Een uniek getijdengebied met een enorm rijk dierenleven. Een gebied om trots op te zijn, om van te genieten en te beschermen.


Het uitdragen van de status van Unesco Werelderfgoed, het beleven van het Wad en het verhaal over de Waddenzee draagt bij aan trots en bewustwording en vormt hiermee een basis voor bescherming en behoud van de kostbare zeenatuur.

Natuurmonumenten vraagt als natuurbeschermer aandacht voor de Waddenzee als uniek natuurgebied. De wadexcursies zijn een prachtig middel om mensen het Wad te laten ervaren en de schoonheid te beleven. Het initiatief op Texel is tevens een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen vissers en natuurorganisaties die samen iets moois bieden aan de toerist en het eiland. Het voeren van het logo van Werelderfgoed de Waddenzee sluit naadloos aan bij het doel. Genieten en het verhaal vertellen draagt bij aan trots en bewustwording om dit gebied samen te behouden en stimuleert duurzaam toerisme.

Welkom aan boord
Natuurmonumenten en TX20-Orion heet u ook graag welkom aan boord. Vanaf april zijn de tochten te reserveren. De TX20 vertrekt vanuit de haven van Oudeschild op Texel. Kijk voor meer informatie, vaartijden en reserveren op
www.natuurmonumenten.nl/wadactief of www.robbentochttexel.nl

bron: Natuurmonumenten
foto: Eckard Boot



 '